Svenska arkitekter

I Sverige har vi en mycket rik arkitekturhistoria. Många byggnader uppskattas hos såväl lokalbefolkning som turister. För detta ska vi tacka våra duktiga och framstående arkitekter.

Adolf W. Edelsvärd

Han arbetade som huvudarkitekt för Statens järnvägar mellan 1855-1895. Han byggde bland annat de tre stora centralstationerna Stockholm centralstation, Göteborg centralstation och Malmö centralstation. Han dog 15 oktober 1919.

Axel Anderberg

Axel Anderberg kom från en känd gruvfogde och mjölnarsläkt i sörmländska Tunaberg. Mellan 1880-1884 studerade han vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Några av Axels mer betydelsefulla verk är Kungliga operan i Stockholm, Stora teatern i Linköping och Oscarsteatern i Stockholm. Axel gick bort 1937.

Carl Hårleman

Carl Hårleman föddes 27:e augusti, 1700 i Stockholm och var son till Johan Hårleman som bland annat medverkade till anläggningen av Kungsträdgården. Fadern dog när Carl endast var barn, men Carl ville fortsätta i sin fars fotspår och fick sin arkitektutbildning av Nicodemus Tessin. Efter Tessins död, 1728, var Carl huvudansvarig av färdigställandet av Stockholms slott. Carl Hårleman var den svensk som införde rokokon till Sverige och hans kanske mest bevarade verk, är Svindersvik i Nacka. Carl dog endast 53 år gammal år 1753.

Fredrik Lilljekvist

Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com

Fredrik Lilljekvist var en svensk känd arkitekt. Han föddes i Stockholm 1863 och dog 1932. Fredrik fick sin arkitektexamen på Kungliga tekniska högskolan år 1884 och fortsatte sina studier i Stockholm på mellan år 1884-1887. Samma år som studierna avslutades, fick han en anställning på Överintendentsämbetet, och det var de som hade ansvar för samtliga statliga byggnader. Lilljekvist förknippas framför allt med nybyggnationen av Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm och Tennispaviljongen på norra Djurgården.

Gert Wingårdh

Är en av de mest kända svenska arkitekterna, och kommer från Skövde och föddes 1951. Inte mindre än fem Kasper Salin-pris har han mottagit hittills i sin karriär och det är fler än någon annan svensk arkitekt. Gert var väldigt företagsam som både läste konstvetenskap samtidigt som han, i Göteborg studerade på Handelshögskolan. Inte nog med det, efter att Gert besökt Rom, blev han så pass inspirerad av dess arkitektur att han började studera arkitektur på Chalmers i Göteborg. Det blev dock lite för mycket med tre ämnen, så Gert beslutade att fortsätta endast med arkitektur. 1975 tog han sin arkitektexamen och snart startade han sin egen verksamhet. Bland Gerts verk hittar vi Astra Zeneca i Mölndal, House of Sweden i Washington, Victoria Tower i Stockholm, Chalmers kårhus i Göteborg och K:fem i Vällingby. Gert driver sin egen firma, Wingårdhs arkitektkontor.

Mia Hägg

Född 1970 i Umeå och arbetade i fem år på arkitektbyrån Herzog & de Meuron. Hon var projektledare för utformningen av Nationalstadion i Peking, som stod som huvudarena under de olympiska sommarspelen 2008. Sedan 1997 driver hon sin egen arkitektbyrå, Habiter Autrtement i Paris.