Internationella arkitekter

Genom åren har det funnits många framstående svenska arkitekter. Men även internationellt finns det många som varit duktiga. Vi tänkte gå igenom några av dem i listan nedan.

Stéphen Sauvestre

Arkitekten bakom en av världens mest kända byggnader hette Stéphen Sauvestre. Vi talar självklart om Eiffeltornet i Paris. Syftet med Eiffeltornet var som en entré till världsutställningen 1889. Det tog två år att bygga och stod med sina 300 meter, färdigt år 1889. Värt att notera är att tornets två och en halv miljoner nitar, tillverkades på Borgviks bruk i Värmland. Sauvestre föddes 1847 i Bonnetable, Frankrike. Han tog sin examen från École Spéciale d´Architecture med fina vitsord. Han växte upp med sin far som var författare och aktivist. Tillsammans med ingenjören, Gustave Eiffel designade han Eiffeltornet. Stéphen dog 1919, 72 år gammal.

Antoni Gaudi

Foto: Mapics/Shutterstock.com

I toppen förtjänar såklart Antoni Gaudi att hamna. Med verk som Sagrada Familia, Park Güell, Casa Milá, Casa Batlló och många fler. Vad som utmärkte Gaudi, var hans sätt att integrera keramik, färgat glas, dekorerat järnsmide och snickeri i hans arbete. Innan Antoni blev känd, arbetade han åt diverse arkitektkontor med att hålla föredrag. Under denna tid var han starkt influerad av neo-gotisk konst och tekniker från orienten. Han kom senare att kallas ”Guds arkitekt” på grund av hans religiösa bilder, som han integrerade i sitt arbete. Han var den yngste av fem syskon och hans födselsplats har aldrig bekräftats, men enligt Gaudi själv, kom han ifrån Riudoms. Inte mindre än sju av Gaudis verk finns på UNESCOS lista över världsarv. Gaudi dog 1926, innan Sagrada Familia han färdigställas.

Bonanno Pisano

Lutande tornet i Pisa är 55 meter högt och ritades av Bonanno Pisano. Tornet byggdes som ett fristående klocktorn till Domkyrkan i staden. Bygget startade 1173 och färdigbyggdes 1360. Bonanno var en italiensk arkitekt och bronsskulptör. Han föddes i Pisa och var verksam där mestadels av sitt liv. Omkring 1180 reste han till Monreale, Sicilien, där han slutförde sitt arbete med dörrarna till katedralen i staden. Pisano begravdes intill sitt torn och hans sarkofag upptäcktes 1820.

Jörn Utzon

Dansken Jörn Utzon var arkitekten som ritade Operahuset i Sydney som invigdes år 1973. Operahuset har blivit Sydneys mest kända verk och utnämndes 2007 av UNESCO till världsarv. Utzon föddes den 9:e april i Köpenhamn och var son till en sjöingenjör. Utzon studerade i Köpenhamns arkitektskola mellan 1937-1942 därefter spenderade han tre år i Sverige och sex månader i USA. Utzon var en relativt okänd arkitekt, tills han 1950 vann uppdraget att designa operahuset. Hans inspiration med bygget var naturen, dess former, funktioner och färger. Utzon dog i Köpenhamn i november 2008.