Byggnader

Domkyrkan i Lund

Lunds Domkyrka byggdes i romanskstil av stenhuggare från Rhen och Italien. Man använde sig till en början av sandsten från Helsingborg, för att senare gå över till sandsten från Höör. Det är något oklart exakt när bygget påbörjades, men troligt är att den byggdes omkring tidigt 1100-tal, då Lund blev ärkebiskopssäte för Norden. I Domkyrkans skripta finns en stenstaty, kallad jätten Finn. Dock, tror man att det är en stenstod som avbildar bibelns Simson. Domkyrkan är Sveriges mest besökta kyrka och räknas som ett av Sveriges sju underverk.

Malmö stadsbibliotek

Stadsbiblioteket invigdes på hotell Tunneln år 1905, men flyttades senare till Slottsparkens sydöstra hörna. Biblioteket består av tre byggnader, Slottet, Ljusets kalender och Cylindern. Byggnaden ritades av arkitekterna John Smedberg och Fredrik Sundberg i renässansstil. Dess vackra arkitektur och fantastiska läge i parken, gör biblioteket till ett av Malmös mest kända landmärken.

Tjolöholms slott

Slottet ligger på en halvö i Kungsbackafjorden, söder om Göteborg. Godset uppfördes någon gång mellan 1898-1904, efter ritningar av blott 27-årige arkitekten Lars Israel Wahlman. Den ursprungliga och mycket påkostade inredningen är från varuhuset Liberty i London och är helt bevarad. Den 28 juni 1991 förklarades slottet som byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen.

Turning Torso

Den ståtliga byggnaden som har fått flertal utmärkelser är belägen i västra hamnen i Malmö och är nordens högsta skyskrapa. Den invigdes 27 augusti 2005. Arkitekten Santiago Calatrava står bakom ritningarna. Byggnaden är 190,4 meter hög och fungerar i huvudsak som bostadshus. Tack vare sin ansenliga höjd, har Torso blivit ett naturligt landmärke i Öresundsregionen och kan dessutom ses från båda sidorna av sundet. Discovery Channel uppmärksammade byggandet i deras serie, Extreme Engineering, där tittarna fick ta del av den komplicerade byggprocessen.

Stockholms stadshus

Beläget på Kungsholmen i centrala Stockholm. Arkitekten Ragnar Östberg fick i uppdrag att rita den påkostade byggnaden och det tog 15 år att färdigställa projektet som invigdes, på vad man tror, var 400 årsdagen efter Gustav Vasas intåg i Stockholm. Det sägs att arkitekten inspirerades av Dogepalatset samt Markuskyrkan i Venedig. Östberg förenade italiensk renässans med nordisk gotik och även islamisk konst. Bygget räknas som ett av Sveriges främsta byggnadsverk och med sitt 106 meter höga torn har det blivit ett känt landmärke.

Globen

Globen eller officiellt Ericsson Globe, är belägen i globenområdet i stadsdelen Johanneshov, i Stockholm. Den invigdes 1989 och är världens största sfäriska byggnad. Globen används bland annat som multiarena för idrott, konserter, mässor och utställningar. Arkitekterna bakom projektet är Esbjörn Adamson, Svante Berg och Lasse Vretblad från Berg Arkitektkontor AB.